Bedrijven

WendyvanBreeFotografie-258 _ aangepast zw_750x500

Rust & Ruimte in je Bedrijf

Steeds meer bedrijven worden bewust van het belang van ontspanning en rust voor werknemers. Naast een goede fysieke gezondheid is de mentale, emotionele en spirituele gezondheid ook van groot belang. Een vitale en fitte werknemer die fijn in zijn energie zit, (samen)werkt vanuit zijn talenten en kracht presteert immers beter.

 

We gaan vaak haastig voorbij aan onszelf, wat we voelen en nodig hebben. Stress, overspannenheid en burn-outs zorgen voor veel verzuim en dat hoeft niet. Als we maar vaker even de rust nemen en ”stilstaan bij onszelf”.

Bewustwording in Organisaties

 

Sinds een aantal jaren zien we een opkomst van bewustwording op de werkvloer. Niet alleen van leidinggevenden maar ook van medewerkers. Google en Facebook wisten dit al jaren en daar zijn mindfulness, meditatie en yoga om rust te brengen op de werkvloer heel gewoon. De vorm muziek en specifiek mijn vorm ”intuïtief pianomuziek” is nieuw. Toch gebeurd er veel op dit gebied de laatste tijd, steeds meer onderzoekers tonen de effecten van muziek aan (zie:wat kan muziek betekenen?).

 

Naast dat muziek zorgt voor ontspanning en rust hoort bij mijn muziek een verhaal om de context te kunnen scheppen en het belang ervan aan te tonen. Professor Paul de Blot, van Nyenrode Universiteit heeft me hierbij geholpen. Ik ben hem daar ontzettend dankbaar voor. Omdat het onnoembare niet benoemd kan worden. Wel kunnen we het ervaren. Toch hebben de meeste mensen behoefte aan een soort van vorm of verhaal. Helemaal als je me nog niet een keer live hebt meegemaakt. Dus hier komt ie:).

 

De Ijsberg van Communicatie in zakenleven

Zakendoen gaat altijd over mensen. Mensen met een verstand en mensen met een hart. Vaak wordt in de communicatie tussen mensen in organisaties het verstand gebruikt. Terwijl belangrijke beslissingen worden genomen met het hart, of met de intentie van het hart. Het verstand kunnen we makkelijk vastleggen door bijv. notulen te maken tijdens een vergadering, echter de communicatie met het hart is niet te vangen in woorden. Het verstand is altijd zichtbaar maar het is maar 10% van ons vermogen, het psychologische gedeelte is 30% , soms zichtbaar en soms onzichtbaar, denk aan non-verbale communicatie etc. Onze bezielende kracht bestaat uit 60% van ons energie en vermogens, deze is echter onzichtbaar en daarmee ook niet makkelijk te (be)grijpen.

 

Hoe kunnen we hier dan toch kennis van nemen?

Er zijn een aantal middelen of methoden die je bij de diepere laag van je bewustzijn, de 60% kunnen brengen. Dit is bijv. een harmonie aan kleuren, kunst, een harmonie aan bewegingen, de dans en een harmonie aan klanken, muziek. De muziek die ik mag spelen brengt je dus even bij een diepere laag. Daarna is het belangrijk weer naar boven te gaan en vanuit de hartintentie én je verstand actie te ondernemen. Kortom je neemt dus beide mee in je besluitvorming. Alleen kunnen we soms gewoon niet 1,2,3, bij die diepere laag komen. Daarmee kan mijn pianospel van dienst zijn. (bron: persoonlijke lezing prof. P. de Blot)

 

De diepere laag ”Bezielende Kracht” is een laag van innerlijke stilte. Deze stilte is nodig om bewust te worden van jezelf en je omgeving. Ook andere wetenschappelijke inzichten zoals Theory U stelt dat we beter even kunnen vertragen (naar beneden gaan in de U) om daarna weer te versnellen (naar boven te gaan ). (Lees hier het artikel op Sprout). Ook Alan Lightman, hoogleraar menswetenschappen aan Massachusetts Institute of Technology, stelt dat ieder bedrijf een stilteruimte zou moeten hebben. (Lees hier artikel in NRC).

 

Het belang van stilte, rust en ontspanning en ook (zelf)liefde en (zelf)compassie wordt alsmaar groter. We hebben dit nodig. Voor onszelf én onze omgeving. Daarnaast is het essentieel als bedrijf wanneer je mensen aan je wilt binden. De grenzen tussen werk en leven vervagen, daardoor is er geen work-life balance meer maar een life balance. Een fijne werkplek waar jij je prettig voelt en je professioneel en persoonlijk kan ontwikkelen. Om het beste resultaat te behalen heb je gewoon regelmatig rust nodig en is de diepere laag zeer belangrijk.

 

Voor sommige klinkt ”rust en ontspanning nemen” als luilakken maar dat is het alles behalve! Bewust rust en ontspanning nemen is juist super krachtig! Kijk maar naar topsporters, die rusten ook na een periode van hoge inspanning en gaan de dag voor een groot toernooi of finale ook niet volle bak trainen. Het is bewust rust pakken om daarna weer met al je energie er weer vol voor te gaan.

 

Vroeger had je in het weekend nog echt weekend maar dankzij alle prachtige technologie van nu staan we altijd ”aan”. We zijn eigenlijk altijd ”ingecheckt” en het is daarom extra belangrijk om af en toe ook bewust ”uit te checken”.

 

Wat kan muziek in het algemeen betekenen?

 

In 2016 had ik een interview met Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie aan de VU. Erik zit tegenwoordig regelmatig in de wereld draait door waarop hij op enthousiaste wijze zijn inzichten deelt over de heilzame werking van muziek op ons brein. Muziek is angst- en stress reducerend en helpt je spieren te ontspannen en je bloeddruk te verlagen. Daarnaast zorgt het ervoor dat ons geheugen scherper wordt, probleemoplossend en empathisch vermogen verbetert en dat je linker- en rechterhersenhelft beter samenwerken. Muziek is dus super goed voor een heleboel redenen.

 

Waarom mijn intuïtief pianomuziek in je bedrijf?

Om alle bovenstaande genoemde redenen. Het live spelen is alleen het meest bijzondere omdat de muziek die ik speel ontstaat in het moment. Mijn omgeving is mijn inspiratie en door de stilte ontvouwd zich een melodie die de mensen raken die daar op dat moment zitten. De muziek raakt wat er op dat moment speelt. Wat krachtig is aan muziek op intuïtie vanuit mijn hart in het moment, is dat de sfeer van de omgeving vertaald wordt. Vaak is deze sfeer, zoals we gezien hebben bij de ijsberg, niet te vangen in woorden maar wel te ervaren door het hart. Het hart kan geraakt worden door middelen als muziek, dans en kunst waarbij je letterlijk verstild raakt en hier verbinding mee kan maken. Muziek, dans en kunst zijn vormen die je raken maar waarbij geen enkel woord kan uitdrukken wat je van binnen hebt ervaren.

 

Wil je weten hoe anderen het hebben ervaren of mijn muziek een keer ervaren tijdens een congres, seminar, learning & development event? Zie hieronder een paar logo’s van organisaties waar ik mee heb samengewerkt. Kijk bij referenties voor alle ervaringen.

initial image
initial image
initial image
initial image

Wil je de kracht van Intuïtief Pianomuziek ook ervaren?

Vul het contactformulier in en dan neem ik contact met je op. Ook kan je kijken bij ”Relax @ Work” Sessies.

Dit is een reeks van ontspannende intuïtieve pianosessies in bedrijven.

WIL JE INSPIRATIE EN TIPS ONTVANGEN?

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte!